Att vara i naturen ger en hälsofrämjande effekt

Att vara ute i naturen kan medföra en rad positiva effekter för hälsan, till exempel minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet. Vissa forskare att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen. Forskning visar också att vi mår bättre och blir lyckligare av att befinna oss nära vatten. Vistelser i naturliga miljöer minskar negativa känslor och stress, ökar positiva känslor, förbättrar den mentala återhämtningen och vår prestationsförmåga.

Vi själva tar ofta promenader runt Hunsnäsen, vid havet i Skåne och i skogen (Brännemon och Skurugata). Vedeldad bastu och bad i Norra Vixen njuter vi av åtminstone en gång i veckan. Vi provar ibland även att krama träd. Det kan låta tokigt, men det är en häftig upplevelse – om trädet är friskt och trivs där det står. Det kan ge en jordande känsla, energipåfyllnad, lugn och trygghet. Bada och simma gör vi så mycket vi kan, beroende på årstid och vattentemperatur. Nu är våtdräkt införskaffad så att sim säsongen blir längre. SUP bräda är också inköpt, så att vi kan njuta även av det.

Naturen har så mycket att erbjuda även vad gäller skönhet, goda dofter, härliga ljud från vatten, träd, vind och fågelsång. Att sitta på en brygga, meditera en stund på en sten eller njuta i solen – det är livskvalitet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s